(097) 703-14-28, (067) 411-82-90

м. Львів, вул. Моршинська 1

Дієві способи позбавлення від рубців на обличчі

До шрамів і рубців можна ставитися по-різному. Кавалерам вони інколи додають мужності, однак зовнішньої привабливості не мають ні для жінок, ні для чоловіків. Особливо прискіпливі до своєї зовнішності звісно дами, хоча у сучасному суспільстві не рідкість і дбайливе ставлення до себе із боку сильної статі. Тому проблема як позбутися рубців від прищів стала актуальною для більшості ще із пубертатного віку.

Причини виникнення рубців та види

Прищі, або акне, виникають не лише у підлітків і іноді викликають настільки серйозні ускладнення, що лікування вимагає переливання крові, так як іде зараження усього організму. Про залишкові прояви, такі як рубці на тілі, замислюються після нівелювання основних причин і наслідків. Але рубці залишаються і з інших причин: опіки, подряпини, рани. Деякі шрами із часом стають ледь помітними, інші – тільки розширюються у розмірах і набувають бліднуватих чи яскраво-червоних кольорів.

Дієві способи позбавлення від рубців на обличчі

Види рубців:

  • атрофічні (поглибленні бороздки);
  • гіпертрофічні (опуклі);
  • нормотрофічні (нерівномірно забарвлені із незвичною структурою);
  • келоїдні (формуються через декілька місяців після травми, найбільш проблематичні у лікуванні).

Навіть, здавалося б, звичайні рубці від прищів можуть бути не лише простими шрамами, а й становити більш серйозну проблему. Зазвичай це відбувається із фурункулами, а також при надмірному застосуванні сили – механічні пошкодження поверхні шкіри навколо рубця.

Загальні поради

Існує декілька парадигм, із якими треба ознайомитися до початку проведення будь-яких маніпуляцій із рубцями:

  1. Чим раніше почнеться лікування, тим кращим буде результат. Однак не варто чіпати незагоєні рани. Їх треба лише регулярно зволожувати, порадившись завчасно із лікарем про препарат (крем, мазь).
  2. Моментального результату очікувати не варто. Іноді лікування затягується із декількох місяці до років. Та здаватися не можна. Хоча порадитися із фахівцем про використання певних більш ефективних методів не буде шкідливо.
  3. Вибір методики лікування залежить від виду рубців і шрамів. Встановити його можна й самостійно, але тільки лікар підкаже доцільне лікування у конкретному випадку в залежності від повного анамнезу пацієнта.

Наявність певних захворювань у пацієнта може спричинити відмову від застосування радикальних методів впливу на шрами та рубці, однак вони є найбільш дієвими. Не такі сильні, але теж популярні косметичні засоби. А для легких шрамів, особливо якщо вони розташовані по лінії Лангера (паралельно силовим лініям шкіри), можна спробувати і народні поради.

Превентивні народні методи

Зволожувати шкіру під час загоєння рани можна соком алое. Обробляти рану слід декілька разів на день, не змиваючи потім водою. Регенерація шкіри відбуватиметься швидше, а сам рубець буде малопомітним. Алое запобігає появі більш складних шрамів.

Превентивні народні методи позбавлення рубців

Відбілюючими і протимікробними характеристиками володіє і цибуля. Наносити можна як сам сік, так і дрібно порізані шматочки. Допускається поєднання із медом, бажано травневим. Примочки роблять зазвичай на ніч через своєрідний аромат засобу.

Банан, розім’ятий у кашо-подібну масу, також можна накладати на шкіру під час загоєння. Процедура триває до 15 хвилин, а потім залишки акуратно змиваються водою або збираються чистим немахровим рушником. Ефект буде схожий із дією алое.

Для освітлення

Народна косметологія пропонує варіанти, як швидко позбутися рубців легких типів. Такі методики направлені на надання шкірі природного відтінку або покращення кровообігу.

Для освітлення шраму застосовують сік лимона, томатну масу. Із їхньою допомогою готуються примочки на 20 хвилин, що згодом змиваються водою. Взагалі цитрусові позитивно впливають на стан шкіри, тож рекомендовані для вирівнювання тону обличчя навіть після більш радикального втручання лікаря чи косметолога. Наприклад, провівши пілінг обличчя у Львові, спеціаліст зазвичай радить своїм клієнтам застосовувати такі маски вже через декілька тижнів після процедури.

Схожий ефект має мигдальне масло, що відбілює, робить шкіру еластичною, насичуючи її поживними речовинами. Однак це вже не маска, а масажна маса. Для виготовлення потрібна 1 ч. л. олії та саме мигдальне масло. Масажують один раз на день впродовж 2 тижнів.

Поживні маски

поживні маски

Це, насамперед, мед і куркума. Змішують 1 ст. л. меду (бажано не зацукрованого) і 1 ч. л. меленої куркуми. Це і поживно для шкіри, і діє як легкий пілінг. Такі маски наносять на півгодини і змивають водою.

Також застосовують формулу із вівсяними пластівцями, соком лимону та вершками. Кількість кожного інгредієнта має бути рівною. Найкращий час застосування маски – ранок і вечір, після вмивання. Метод нанесення нагадує масаж круговими рухами. Після цього тримати на шкірі бажано не менше 15-20 хвилин, щоб поживні речовини встигли проникнути в пори. Змивати теплою водою.

Поживні маски сприяють відновленню кругообігу. Покращена циркуляція крові відновлює нормальний колір і структуру шкіри на максимально можливому рівні.

Косметологія

Хімічний пілінг обличчя може бути двох видів:

  • хімічний;
  • серединний.

Перший підтягує та згладжує шкіру, омолоджує її на клітинному рівні. Висококонцентровані фруктові кислоти – реальна відповідь на питання як позбутися рубців від прищів на обличчі. Вони навіть допомагають із після опіковими травмами, при оперативних втручаннях.

Вартість процедури варіюється в залежності від назначеної лікарем кількості сеансів. Однак, як і в випадку з народними методами, хімічний пілінг має один недолік – деякі люди із чутливою та тонкою шкірою можуть отримати алергічні реакції на компоненти.

Серединний метод допомагає тоді, коли рубці занадто глибокі або застарілі. Феноловмістні препарати знімають певний шар шкіри, згладжуючи її поверхню. Процедура може мати небажаний ефект – наявність постпілінгових цяток. Однак, уже розроблені формули препаратів, що не продукують меланін у крові, тож не мають таких наслідків застосування методу.

Ін’єкції гіалуронової кислоти також набули популярності. В арсеналі косметологів різноманітні мазі, гелі, креми, що розроблені на рослинній натуральній основі, тому поступово регенерують клітини шкіри. Однак користуватися ними треба від 6 місяців до 1-2 років. Найчастіше рекомендують такі косметичні засоби при гіпертрофованих рубцях, коли шрам дещо нависає над рівнем шкіри обличчя.

Пластична хірургія

Хірургічні методи застосовуються у комплексі з іншими методиками впливу на стан шкіри. Перед тим, як погодитися на оперативне втручання, яке здатне майже повністю звільнити від шрамів, слід зважити на те, що ефект буде не моментальним. Можливо, у складних випадках, операцій буде декілька. А післяопераційне лікування затягнеться на декілька місяців.

Лазерний пілінг

Як позбутися рубців на обличчі:

Лазерний пілінг ще називають шліфувальним, так як клітини шраму випаровуються, активізується механізм продукування колагену, тому шкіра суттєво покращується. Точкове лазерне лікування застосовується при потребі проникнути в глибинні шари шкіри, як у випадку з атрофічними і нормотрофічними рубцями. Вплив лазера на організм людини дещо лякає, особливо у світлі поширення ракових захворювань. Однак він перебільшений.

При наявності протипоказань або небажанні людини піддаватися впливу лазерних променів, рекомендують алмазотрапію. Мікродермобразія алмазними насадками шліфує поверхню шкіри. Застосовується окремо або у тандемі з безін’єкційною мезотерапією.

Існує безліч інших методів лікування, але як позбутися рубців від прищів у конкретному випадку може сказати лише кваліфікований лікар. Вибирати фахівця слід ще прискіпливіше, ніж метод лікування. Якщо не отримати консультацію і почати самостійно діяти, ефект може бути негативним. Клініка «Авантаж» пропонує послуги досвідчених фахівців, які спеціалізуються на даній проблемі. Вартість лікування доступна кожному бажаючому звільнитися від рубців та шрамів і насолоджуватися життям на повну.